Tagged: 500 vjet Reformim

0

Furrnalta Protestante

Martin Bucer 1491–1551 nga Marshall Segal Ka shumë gjasa që Martin Buceri të jetë reformatori më i rëndësishëm, për të cilin mund të mos keni dëgjuar asnjëherë. Ai e udhëhoqi reformimin nën hijen e gjigantëve...

0

Përkthyesi i Fshehtë

Uilliam Tindëll 1494–1536 nga Xhon Pajpër Në fillim të viteve 1530 një tregtar Anglez i quajtur Stefan Vugan u urdhërua nga Mbreti Henri VIII që të gjente Uilliam Tindëllin dhe ta informonte që mbreti...

0

Protestanti i të hënës në mëngjes

Tomas Bekon 1512–1567 nga Brian Hanson Edhe pse krejtësisht i anashkaluar në historinë e kishës, Tomas Bekon ishte një autor broshurash të panumërta, librash shumë të shitur dhe një klerik i perëndishëm gjatë Reformimit...

0

Paqebërësi Protestant

Volfgang Kapito 1478–1541 nga Rick Shenk “Cili është Perëndia në të vërtetë? Kujt duhet t’i shkojmë pas?” Shumë njerëz duhet t’i kenë bërë këto pyetje gjatë kohëve të trazuara, të cilat sot i kremtojmë...

0

Luteriani zemërbutë

Filip Melanktoni 1497–1560 nga David Mathis Nuk ishte ai lloj personi që niste revolucione, por ishte tipi që vendoste rregull në mes të rrëmujës së shkaktuar prej tyre. Udhëheqësi i tij frymëror e intelektual,...

0

Pararendësi fiorentin

Xhirolamo Savonarola 1452–1498 nga Zach Howard Rreth bazamentit të monumentit të Luterit në Vorms të Gjermanisë gjenden katër pararendës të Reformimit Protestant, e pikërisht Jan Husi, Gjon Uiklifi, Pjetër Valdo dhe Xhirolamo Savonarola. Këta...

0

Baba Patoku

Jan Hus 1369–1415 nga Greg Morse Më 17 Dhjetor 1999, ndodhi ajo që nuk kishte ndodhur ndonjëherë, papa shpalli ekuivalenten ceremoniale të një apologjie moderne: “Bëmë faj”. Gjon Pali II iu drejtua një turme...

0

Lëkundja e Parë

Pjetër Valdo (Vdiq në 1218) nga Jon Bloom autor, desiringGod.org Më tepër se treqind vjet para se të lindte Martin Luteri, në Francën jugperëndimore e pikërisht në qytetin e Lionit, u shfaq papritur një...

0

Ylli i Mëngjesit të Reformimit

Gjon Uiklif (John Wycliffe c. 1330–1384) nga Stephen Nichols President, Reformation Bible College Gjon Uiklif është quajtur “Ylli i Mëngjesit të Reformimit.” Ylli i mëngjesit në të vërtetë nuk është fare yll, por planeti Afërditë,...