Category: Heronjte e Reformimit

0

Murgesha e Luterit

Katerina fon Bora 1499–1552 nga Kristin Tab Një natë të ftohtë prilli, dymbëdhjetë murgesha hipën pa bërë zhurmë në një karro që përdorej për transport peshku dhe pritën që këshilltari i qytetit Leonard Kope...

0

Pastori Administrator

Johan Bugenhagen 1485–1558 nga Betsi Hauard Tabloja “Der Weinberg des Herrn (Vreshti i Zotit)” (1569) e Lukas Kranak i Riu, e cila gjendet në Kishën e Shën Marisë në Vitenberg të Gjermanisë paraqet reformatorët e...

0

Profesori i Lumtur

Zakaria Ursini 1534–1583 nga Tomas Kid Hyrja e Katekizmit të Hajdelbergut (1563) bën një prej afirmimeve më të qarta të besimit në mbarë historinë e krishterimit: Pyetja: Cila është shpresa jonë e vetme në...

0

Kalvinisti i Parë

Teodor Beza 1519–1605 nga Shon Rajt Teodor Beza lindi në një familje që i përkiste sërës së fisnikërisë së vogël franceze dhe përfitoi një edukim të shkëlqyer në përgatitje për karrierën e tij si...

0

Martirja adoleshente

Ledi Xhejn Grei 1537–1554 nga Skot Habërd 10 Shkurt 1554: Dy ditë përpara se Ledi Xhejn Grei të ekzekutohet me prerje koke. Prifti katolik Gjon Fekenham hyri në qelinë e Xhejnit në Kullën e...

0

Buzëqeshja e Reformimit

Pjer Vire 1511-1571 nga DagllasUilson Pjer Vire lindi në vitin 1511. Ai ishte apologjist, orator, humorist dhe ekonomist, thënë shkurt një njeri shumë përpara kohëssë vet. Përveç gjithë kësaj, ai ishte edhe një teolog...

0

Tipografi i Reformimit

Robert Estieni 1503–1559 nga Mat Kraçmër Në faqen e parë të botimit të vitit 1559 të veprëssë Gjon Kalvinit Institutet e Fesë së Krishterë gjendet edhe emblema e shtypshkronjës së Gjenevës: një pemë ulliri...

0

Gjeniu i Gjenevës

Gjon Kalvini 1509–1564 nga John Piper Në vjeshtë të vitit 1539, Gjon Kalvini i shkroi Sadoletos, një kardinali Italian i cili po orvatej ta rifitonte Gjeneven për Kishën e Romës: “Zelli [yt] për jetën...

0

Kampioni i Kirkut

Gjon Noksi 1513–1572 nga Sinkler Ferguson Në fillimin e Shek. XVI, Skocia kishte një tipar të përbashkët me pjesën tjetër të Evropës: një kishë shumë të korruptuar dhe të dobët frymërisht me një udhëheqje...