Tagged: 5 solat e reformimit

0

Pastori Administrator

Johan Bugenhagen 1485–1558 nga Betsi Hauard Tabloja “Der Weinberg des Herrn (Vreshti i Zotit)” (1569) e Lukas Kranak i Riu, e cila gjendet në Kishën e Shën Marisë në Vitenberg të Gjermanisë paraqet reformatorët e...

0

Profesori i Lumtur

Zakaria Ursini 1534–1583 nga Tomas Kid Hyrja e Katekizmit të Hajdelbergut (1563) bën një prej afirmimeve më të qarta të besimit në mbarë historinë e krishterimit: Pyetja: Cila është shpresa jonë e vetme në...

0

Mjekra e madhërishme e Zyrihut

Hajnrih Bullinger 1504–1575 nga David Mathis Në një epokë kur priftërinjtë beqarë veçoheshin prej besimtarëve të thjeshtë dhe në pjesën më të madhe nuk mbanin mjekër, reformatorët protestante u bënë mjekroshë për t’i dhënë...

0

Gjiganti Zviceran

Ulrih Zvingli 1484–1531 nga Trevis Majërs Karriera e Ulrih Zvinglit si reformator ishte relativisht e shkurtër, por falë udhëheqjes së tij energjike dhe shumëpërmasore luajti një rol të pazëvendësueshëm në orët e para të...

0

Revolucionari francez

Guljelm Fareli 1489–1565 nga Xhonatan Bauers Në një predikim të mbajtur ne vitin 1791, Lemuel Hajnes theksoi: “Asgjë nuk është më e dukshme sesa fakti që njerëzit ushqejnë shumë paragjykime kundër ungjillit. Kjo është...

0

Lobisti i Ungjillit

Tomas Krenmër 1489–1556 nga Methju Uesterholm Kur Mbreti Henri VIII ishte duke dhënë shpirt në shtratin e vdekjes, kërkoi vetëm një person që të vinte dhe t’i mbante dorën. Të lë pa fjalë fakti...

0

Llamba e humbur e Manastirit

Johan Ekolampadi 1482–1531 nga Dagllas Uilson Gjëja e parë që duhet të bëjmë në lidhje me këtë reformator është që të sqarojmë punën e emrit të tij. Asesi nuk duhet të ngatërrohemi prej tij....

0

Zonja e Parë e Francës

Mari Dentier 1495–1561 by Adrien Segal Lindur në vitin 1495 në një familje fisnike në Turnai të Francës, Mari Dentier ishte mjaft e arsimuar për kohën e vet. Ajo hyri në një manastir augustinian...