Tagged: Reformimi Protestant

0

Martirja adoleshente

Ledi Xhejn Grei 1537–1554 nga Skot Habërd 10 Shkurt 1554: Dy ditë përpara se Ledi Xhejn Grei të ekzekutohet me prerje koke. Prifti katolik Gjon Fekenham hyri në qelinë e Xhejnit në Kullën e...

0

Kampioni i Kirkut

Gjon Noksi 1513–1572 nga Sinkler Ferguson Në fillimin e Shek. XVI, Skocia kishte një tipar të përbashkët me pjesën tjetër të Evropës: një kishë shumë të korruptuar dhe të dobët frymërisht me një udhëheqje...

0

Mjekra e madhërishme e Zyrihut

Hajnrih Bullinger 1504–1575 nga David Mathis Në një epokë kur priftërinjtë beqarë veçoheshin prej besimtarëve të thjeshtë dhe në pjesën më të madhe nuk mbanin mjekër, reformatorët protestante u bënë mjekroshë për t’i dhënë...

0

E zakonshmja Virgjëreshë Mari

Helen Stirke vdiq rreth vitit 1543 nga Toni Reinke Drama e Reformimit Protestant paraqet personalitete të mëdha dhe personazhe kryesore, ata lloj njerëzish që janë kthyer në mite, legjenda dhe në skulptura gjigante prej...

0

Reformatori i rastësishëm

Hans Mishpata 1400–1468 nga Rick Segal Hans Gusflesh u bë burrë në kapërcyellin mes shekujve XIV dhe XV, në një kohë kur fryma mbizotëruese e asaj epoke ishte: “Perëndia duhet të jetë i zemëruar...

0

Gjiganti Zviceran

Ulrih Zvingli 1484–1531 nga Trevis Majërs Karriera e Ulrih Zvinglit si reformator ishte relativisht e shkurtër, por falë udhëheqjes së tij energjike dhe shumëpërmasore luajti një rol të pazëvendësueshëm në orët e para të...

0

Qiriu Britanik

Hju Latimer & Nikolas Ridli Martirizuar ne vitin 1555 nga Skot Habërd Për këdo që e njeh mirë Reformimin Anglez, mbiemri Latimer tingëllon paksa i paplotë në vetvete po qe se nuk shoqërohet edhe...

0

Revolucionari francez

Guljelm Fareli 1489–1565 nga Xhonatan Bauers Në një predikim të mbajtur ne vitin 1791, Lemuel Hajnes theksoi: “Asgjë nuk është më e dukshme sesa fakti që njerëzit ushqejnë shumë paragjykime kundër ungjillit. Kjo është...

0

Lobisti i Ungjillit

Tomas Krenmër 1489–1556 nga Methju Uesterholm Kur Mbreti Henri VIII ishte duke dhënë shpirt në shtratin e vdekjes, kërkoi vetëm një person që të vinte dhe t’i mbante dorën. Të lë pa fjalë fakti...